18/03/’23 WEEKENDWORKSHOP: THE BALLAD OF THE FALLEN O.L.V. NIKO LANGENHUIJSEN EN JEROEN DOOMERNIK

L

iberation Music Orchestra (LMO) uit 1970 was de titel van het eerste album en daarmee ook de naam van de groep opgericht door de Amerikaans bandleider, bassist en componist Charlie Haden. Er was in die tijd een grote culturele kloof tussen de generaties en tussen politieke partijen. Jonge generatiegenoten vonden genoeg onderwerpen om tegen te protesteren: de oorlog in Vietnam, burgerrechten, de Koude Oorlog, buitenlandse dictaturen, mensenrechten en het milieu. Dit weekend maken we voor de gelegenheid een extra groot workshop-orkest om de muziek en boodschap van dit Liberation Music Orchestra te doen herleven, onder leiding van Niko Langenhuijsen en Jeroen Doomernik. 

Factsheet

Start: zaterdag 18 maart om 10:00u.
Repetities: zaterdag 18 maart van 10:30u tot 16:00u; zondag 19 maart van 10:00u tot 15:00u in Huis73, Hinthamerstraat 72-74.
Afsluitend concert: op zondag 19 maart om 15:30u in de Pleitzaal van Huis73.
Niveau: gemiddeld tot gevorderd, voor instrumentalisten
Deelnamekosten: € 110,- inclusief lunch (voor deelnemers jonger dan 21 jaar bedragen de kosten € 90,91)
Tickets voor het afsluitende concert zijn vanaf 27 februari te bestellen via deze link
(beperkt aantal zitplaatsen; de opbrengst gaat naar Stichting Vluchtelingenwerk)

Inschrijving voor deze workshop is gesloten.

De muziek van het LMO was voor die tijd redelijk vrij, een soort mix tussen jazz, volksmuziek en vrije improvisaties met een duidelijke politieke boodschap. Op het eerste album was veel aandacht voor de Spaanse Burgeroorlog. Het tweede album van het gezelschap, getiteld The Ballad of the Fallen, met arrangementen van pianiste Carla Bley, werd onder critici bestempeld als één van de beste jazzalbums ever. Na The Ballad of the Fallen volgden nog de albums Dreamkeeper (1990), The Montreal Tapes (1999) en Not In Our Name (2005). Al deze platen hebben gemeen dat het flagrante protestmuziek is, muziek van mensen die gehoord willen worden..

In dit weekend gaan we aan de slag met een aantal prachtige arrangementen van The Ballad Of The Fallen en enkele andere stukken van dit bijzondere gezelschap, die in de huidige tijd helaas weer zeer actueel zijn. Het weekend wordt afgesloten met een gezamenlijk concert in de Pleitzaal van Huis73. De opbrengst van de kaartverkoop gaat naar Stichting Vluchtelingenwerk ‘s-Hertogenbosch ten behoeve van kinder-muziekactiviteiten.

Deze instrumentale workshop is bedoeld voor goed lezende muzikanten van gemiddeld tot gevorderd niveau. De arrangementen worden op maat gemaakt en alle instrumenten zijn daarbij welkom, met beperkte plaatsen bij de ritmesectie. Aanmelding voor de workshop graag vóór 25 februari.

Meer informatie nodig? Mail naar info@jazzwerkplaats.nl

Sluit aan bij een extra groot workshop-orkest om de zeer actuele muziek en boodschap van Liberation Music Orchestra te doen herleven

0