30/09/’23 WEEKENDWORKSHOP: Misha Mengelberg o.l.v. Joost Buis

Foto: Maarten Corbijn
D

it weekend staat in het teken van de muziek van Misha Mengelberg (1935-2017), fenomenaal pianist en componist van de illustere ‘Instant Composers Pool’. Joost Buis, trombonist, lapsteel gitarist, improvisator, componist en arrangeur, leidt je door zijn oeuvre in deze tweedaagse workshop.

Factsheet

Start: zaterdag 30 september 2023
Repetities: op zaterdag 30 september staat om 10:15u de koffie klaar. Repetitie van 10:30u tot 16:00u en zondag 1 oktober van 10:15u tot 15:00u in de Mengfabriek, Tramkade 26 te Den Bosch.
Afsluiting: kleine presentatie op zondag 1 oktober om 16:00u in de Jazzwerkplaats
Niveau: gemiddeld – gevorderd, voor instrumentalisten
Deelnamekosten: € 139,50 inclusief een lekker lunch. Voor deelnemers onder 21 bedragen de deelnemerskosten € 115,30

Na inschrijving ontvang je per mail een reactie. Zodra de bezetting van de workshopband in grote lijnen bekend is, laten we je weten of je meespeelt! Snel inschrijven helpt altijd.

Composities als ‘Een beetje zenuwachtig’, ‘Kneushoorn’, ‘Who’s Bridge’, ‘Poor Wheel’, ‘Rollo II’, het voor Eric Dolphy geschreven ‘Hypoxmastreefuzz’ en de wonderschone ballad ‘De sprong, o romantiek der hazen’ zijn inmiddels klassiekers geworden die door vele jazzmusici als zodanig herkend en gespeeld worden. Mengelberg was ook een zeer bijzondere arrangeur die de muziek van Duke Ellington, Thelonious Monk en Herbie Nichols op magistrale wijze naar zijn hand zette.

De partituren van de Mengelberg composities zijn onlangs een stuk toegankelijker geworden dankzij het boek Mishakosmos, gecompileerd door saxofonist Michael Moore (en te bestellen via de website www.icporchestra.com).

Joost: “Een van de dingen die mij persoonlijk trof toen ik alle composities zo bij elkaar zag staan was de enorme veelzijdigheid van zijn oeuvre, waarin alle noten ertoe doen en humor en subtiliteit hand in hand gaan. We zullen ons dit weekend mede aan de hand van dit boek op zijn muziek storten en daarbij laveren tussen traditie en vrije improvisatie. Dus komt allen en laat je verrassen door de meesterlijke composities van Misha Mengelberg!”

Joost Buis is sinds 1984 actief in de Nederlandse jazz- en geïmproviseerde muziekscene en speelde in vele groepen en projecten, vaak in combinatie met theater, dans, literatuur, opera, punkrock, new music, singer-songwriters, circus en world music (met Ethiopische and Indiase musici). Hij leidde verschillende eigen groepen waaronder de Buisband and Astronotes. Van 1983 tot 1988 studeerde hij trombone en theorie der muziek aan het Arnhems conservatorium. In 2000 volgde hij lessen bij meestertrombonist Roswell Rudd.

Laveren tussen traditie en vrije improvisatie door de muziek van Mengelberg

0