JAMMIN’ ON SCREEN: JAZZFILMS EN VERHALEN IN DE JAREN ’80.
“Film in the 20th century, it’s the American art form, like jazz.”
– Martin Scorsese
Jazzverhalen zijn er al zo lang als het muziekgenre bestaat. Het is dan ook niet verwonderlijk dat deze verhalen al snel de filmindustrie in Hollywood wisten te bereiken. Jazzfilms zijn vanaf het begin af aan populair, maar in de jaren ’80 beleeft het genre z’n hoogtijdagen: kort na elkaar verschijnen er drie monumentale jazzbiografieën:

‘Round Midnight (1986) – regisseur: Bertrand Tavernier
Let’s Get Lost (1988) – regisseur: Bruce Weber
Bird (1988) – regisseur: Clint Eastwood

Luc Vermeulen vertelt je alles over deze drie films tijdens de december-editie van Podium Jazzwerkplaats. Hij laat zien welke magie er vrijkomt wanneer filmbeelden met muziek gecombineerd worden en legt uit welke jazzmythe deze films verbindt. Hoe worden jazzverhalen verteld op het witte doek? En hoe passen de films in de jazzcultuur van de jaren ‘80? Deze vragen worden beantwoord tijdens een zoektocht in de wondere wereld van de jazzfilm. Let’s get lost.
De middag wordt muzikaal omlijst door The Poet Trio.

Ontvangst en kaartverkoop aan de zaal vanaf 15:30u, aanvang 16:00u tot 17:30u. Maximaal 50 personen. Tickets à € 10,- zijn online verkrijgbaar!

the poet trio - Jeroen Doomernik, Hans kwakkernaat en Luciën Matheeuwsen

THE POET TRIO
The Poet Trio, het avontuurlijke slagwerkloos trio met Jeroen Doomernik, Hans Kwakkernaat en Luciën Matheeuwsen, geeft een eerbetoon aan de legendarische trompettist Chet Baker.

Chet Baker is de belangrijkste exponent van de ‘cool jazz-school’, ontstaan aan de Amerikaanse Westkust in de jaren vijftig. Baker, die al op 24-jarige leeftijd Charlie Parker begeleidde, was een charmeur, die met zijn trompet moeiteloos vrouwenharten veroverde. Een legendarisch muzikant waarbij het leven doorklonk in de muziek. Puur, melancholisch, lyrisch maar ook met een zekere triestheid. De laatste tien jaar van zijn leven bracht hij voornamelijk door in Europa. Deze periode werd gekenmerkt door overmatig drugsgebruik en eindigde in een tragische dood door een val uit een hotelraam in Amsterdam.

Door zijn charismatische uitstraling staat Baker ook bekend als “mooie jongen met wie het verkeerd afliep”. Poet3o neemt u mee met hun programma in een muzikaal verhaal vertolkt à la Chet Baker, van dromerig en melancholisch tot heftig en intens.
Naast interpretaties van de allermooiste jazzsongs laten zij u wegdromen bij thema’s van oude en nieuwe filmklassiekers als Turks Fruit en Cinema Paradiso.

Jeroen Doomernik – flugelhorn
Hans Kwakkernaat – piano
Luciën Matheeuwsen – contrabas

0