Weekendworkshop Hardbop & SoulJazz grooves o.l.v. Jeroen Doomernik, deel 2

A

rt Blakey, Horace Silver en Cannonball Adderley zijn bekende leidende figuren van de hardbop: een jazzstroming die tegen 1960 opkwam en de basis legde voor een nieuwe variant, de hippe dansbare souljazz. Kenmerkend daarvoor zijn de catchy, composities vol blues- en gospelinvloeden. Horace Silver gooide er vaak nog een vleugje latin bij. Meer muzikanten met name uit Amerika’s oostkust maakten deze uitstap in deze richting en een aantal composties uit deze periode zijn echte hits geworden en nu nog enorm populair, zoals Mercy Mercy Mercy, Moanin’, Tokio Blues, Song For My Father, The Jive Samba en Lou Donaldson’s Alligator Bogaloo. Naast deze hits liet deze jazzperiode een schat aan andere leuke composities achter waarvan de ‘legacy’ nu nog voelbaar en hoorbaar is. Tijd om daar nog eens een weekendje in te duiken!

We gaan aan de slag met leuke soms pittige arrangementen met volop ruimte voor improviseren. Bedoeld voor deelnemers gemiddeld tot gevorderd niveau met een goede speelvaardigheid en instrumentbeheersing en kennis van akkoorden voor de ritmesectie spelers.

 

Factsheet

Start: zaterdag 5 oktober 2019
Repetities: op zaterdag 5 oktober staat om 10:15u de koffie klaar. Repetitie van 10:30u tot 16:00u;
en zondag 6 oktober van 10:15u tot 15:00u in de Mengfabriek, Tramkade 26 te Den Bosch
Afsluiting: kleine presentatie op zondag 6 oktober om 15:30u in de Mengfabriek
Niveau: gemiddeld-gevorderd, voor instrumentalisten
Deelnamekosten: € 95,- inclusief lunch

Bij Jeroen Doomernik’s workshops gaan leren en speelplezier hand in hand. Hij behandeld jazz in de ruimste zin van het woord. Dat kan bijvoorbeeld zijn: mainstream, cooljazz, bebop, hardbop, freejazz, enz., maar ook andere stijlen die typische jazzinvloeden met zich meedragen zoals bossanova, funk en soul-jazz of misschien juist de eigentijdse geïmproviseerde jazzmuziek. Aan de hand van leuke arrangementen van goed speelbare stukken komen diverse aspecten van (jazz)improvisatie en samenspel aan de orde en worden praktische en theoretische handvaten aangereikt om de kunst van het improviseren te verbeteren. Zo komt aan de orde; ritme, harmonie, melodie en vorm, maar ook op timing, frasering, intonatie, klank en dynamiek. Alle instrumenten zijn welkom. Het goed kunnen lezen van noten en een redelijke speelvaardigheid is gewenst.

Jeroen Doomernik is een enthousiaste workshopleider met een ruime ervaring in het organiseren en leiden van jazzworkshops.
waaronder o.a. Buitenkunst www.buitenkunst.nl, Jazzwerkplaats, Sju Jazzpodium, Stichting Jazz Rotterdam, SLIM Maastricht en Venlo en op vele andere plaatsen in het land.

Meer informatie nodig? Mail naar info@jazzwerkplaats.nl

Catchy composities vol blues- en gospelinvloeden

0