Weekendworkshop ‘Modale Jazz’ o.l.v. Tineke Postma

E

ind jaren vijftig ontstond er in de jazz een nieuw geluid. Na jaren van virtuoze solo’s, gespeeld over complexe akkoordenschema’s, kozen muzikanten een nieuw benadering: het spelen van één of twee ladders (modi) per nummer. Dit gaf de spelers de ruimte creatiever te werk te gaan.

In deze workshop ga je ontdekken wat je mogelijkheden zijn als je je beperkt tot één akkoord. We gaan luisterend, spelend en oefenend de modale jazz verkennen. Als uitgangspunt nemen we nummers als Maiden Voyage, Impressions en Little Sunflower.

Enige ervaring in improviseren is wel nodig voor deze workshop. Verder een goede instrumentbeheersing, kennis van de basistoonladders en je moet van blad kunnen spelen.

Factsheet

Start: zaterdag 30 maart 2019
Repetities: op zaterdag 30 maart staat om 10:15u de koffie klaar. Repetitie van 10:30u tot 16:00u;
en zondag 31 maart van 10:15u tot 15:00u in de Mengfabriek, Tramkade 26 te Den Bosch
Afsluiting: kleine presentatie op zondag 31 maart om 16:00u in de Mengfabriek
Niveau: gemiddeld tot gevorderd, voor instrumentalisten
Deelnamekosten: € 95,- inclusief lunch

Tineke Postma Bio
Laten we het maar een roeping noemen. Tineke Postma was nog maar een kind toen ze besloot om jazzsaxofoon te gaan spelen. Het feit dat zij op jeugdige leeftijd al meer naar jazzalbums van haar ouders luisterde – Miles Davis: ‘Round About Midnight! – dan naar popplaatjes getuigt van haar vroege verliefdheid op het genre. Toen zij naar het Conservatorium van Zwolle ging, had ze ook al een andere beslissing genomen: zij wilde de kost gaan verdienen met saxofoonspelen. En dat deed Postma. Nadat zij cum laude was afgestudeerd aan het conservatorium van Amsterdam verraste zij de wereld door zich te ontwikkelen tot één van de meest bejubelde en succesvolle jazzmuzikanten die Nederland ooit heeft gekend. In 2015 is zij vereerd met de Boy Edgarprijs, de meest prestigieuze jazzonderscheiding van Nederland. Lees verder op de website van Tineke Postma.

Meer informatie nodig? Mail naar info@jazzwerkplaats.nl

Creatief improviseren, een verkenning van de Modale Jazz

0