Weekend Workshop Dollar Brand/ Abdullah Ibrahim met Rolf Delfos

R

olf Delfos is componist, arrangeur en saxophonist. Delfos heeft reeds eind jaren negentig samen met Erwin Hoorweg een Dollar Brand project geleid en een Cd met een aantal van zijn stukken opgenomen. (www.artvarksq.com)

Abdullah Ibrahim (voorheen Dollar Brand) is een van de belangrijkste pioniers van de jazz in Zuid Afrika. Als pianist en componist maakt hij deel uit van het erfgoed van zijn land en veel songs zijn zo bekend dat iedereen ze kan meezingen.

Het is een mengeling van jazz en Afrikaanse muziek, waardoor hij al vroeg opviel en door een grootheid als Duke Ellington gecomplimenteerd werd met zijn composities. Veel stukken zijn eenvoudig van structuur en doen bijna Caribisch aan, andere zijn complexer van ritme en gebaseerd op patronen van Zuid Afrikaanse muziek. Een ballad als Calypso minor heeft een groovende baslijn met een hele open melodie, Mandela heeft een simpel basisschema in swing maar doet toch door de meerstemmigheid denken aan Afrikaanse muziek, de Weddings song is ballad met gospelinvloeden en Tuang Guru is een modaal schema en doet bijna filmisch aan.

Delfos heeft reeds eind jaren negentig samen met Erwin Hoorweg een Dollar Brand project geleid en een Cd met een aantal van zijn stukken opgenomen. Sindsdien zien we Abdullah Ibrahim ook terugkomen bij Artvark (meer dan 8 stukken in hun repertoire) en Licks and Brains. De kracht van deze muziek is tijdloos en ondanks het feit dat de nu 85-jarige Ibrahim niet wil dat zijn stukken worden uitgevoerd, worden zijn composities toch over de hele wereld gespeeld.

Delfos zal vier a vijf stukken bewerken voor de groep en het weekend besteden aan het doorgronden van deze muziek en de bijbehorende improvisaties. Muziek die je nooit meer zult vergeten.

Factsheet

Start: zaterdag 29 oktober 2016
Repetities: op zaterdag 29 en zondag 30 oktober van 10:15u tot 16:00u in het ARTuarium
Afsluiting: concert op zondag 30 oktober om 16:00u in het ARTuarium
Niveau: gevorderd
Deelnamekosten: € 75,-
Het is mogelijk deel te nemen aan de lunch, bij aanmelding wordt hier nog naar geïnformeerd.

Instrumentale workshop Dollar Brand/ Abdullah Ibrahim onder leiding van Rolf Delfos

0